Turlojiškių pilkapiai

Turlojiškių pilkapiai yra Širvintų rajone, prie kelio 5127 Maišiagala – Širvintos, netoli nuo greitkelio iš Vilniaus į Panevėžį. Tai tikrai neturistinė vieta ir nei iš pirmo, nei iš antro žvilgsnio niekuo neypatinga bei nepatenkanti į sąrašą vietų, ką aplankyti aplink Vilnių. Kodėl ji mane sudomino?

Istorijos priešistorę aprašiau prieš trejus metus. Jeigu trumpai, tai tuomet prisiskaičiau internete, nes esu iš tų, kur mėgsta rankioti visokias istorines nuotrupas bei įdomybes, kad Lietuvos didysis kunigaikštis Algirdas, žuvęs Kukovaičio ar tai Kukaveičio miške prie Maišiagalos 1377 metais paskutinis pagonis mūsų valdovas, galėjo būti palaidotas būtent tuose Turlojiškių pilkapiuose.

Archeologas Vykintas Vaitkevičius nustatė (čia vienas iš tekstų, kuriuos pavyko rasti apie tyrinėjimus), kad kunigaikštis Algirdas buvo iškilmingai sudegintas pagal pagoniškus papročius dabartinio Gudulinės kaimo ribose. Man patinka manyti, kad laužas buvo sukurtas ant to didžiojo kalno, ant kurio pastatyti iš tolo matomi trys mobiliojo ryšio bokštai. Bet, aišku, kas ten žino, kur iš tiesų tai buvo.

Nuo ten ranka pasiekiami ir Turlojiškių pilkapiai, kuriuose aptinkama ir Algirdo laikų palaidojimų pėdsakų.

Deja, tą kartą mudviem su dukra pilkapyno rasti nepavyko, nes… ieškojome ne toje kelio pusėje. Mes ėjome į Turlojiškių kaimo pusę, o reikėjo miško keliu pasukti ir šiek tiek pavažiuoti link Variekos ežeriuko. Tai galima sakyti, kad dabar baigėme prieš daugiau kaip trejus metus pradėtą žygį.

Pravažiavus gražiai sutvarkytą seną sodybą, tuoj už jos po kairei rankai bus nuosūkis į mišką ir pilkapius žymintis ženklas. Ant jo pažymėtos pilkapyno ribos ir surašyta sausa archeologinė informacija, bet nors tiek. Nesu didelė pilkapynų žinovė, iki šiol buvau mačiusi tik Karmazinų ir Naujosios Vilnios, tai čia nėra to įspūdžio. Manoma, kad dėl statybų, kitų darbų, nutiesus magistralinį dujotiekį, didžioji pilkapyno dalis neišliko. Mano neišmanančiai akiai aplinkui tiesiog miškas. Bet besidomintiems istorija ši vieta galėtų būti įdomi net jeigu ji ir neturi nieko bendra su kunigaikščiu Algirdu.

Leave a Reply