Kur buvo senasis Lazdynų kaimas

Lazdynai dabar ne pats madingiausias gyvenamasis rajonas, bet premiją architektams būtų galima skirti vien jau už tai, kad projektuodami paliko daug erdvės, žalumos ir mažai plyšių šiandieniniams vystytojams. Istorinėje informacijoje rašoma, kad Lazdynų mikrorajonas prieš penkiasdešimt su viršum metų buvo įkurtas vietoje kaimelio, kuris seniau vadintas Leszczynnik, Leszczynka, o prieš Antrąjį pasaulinį karą Leszczyniaki. Nuo lenkiško žodžio leszczyna – lazdynas. Vilniečiams gal bus įdomu sužinoti, kurioje rajono vietoje buvo tie senieji Leszczyniaki. Bent jau man pačiai visada įdomu, kur yra šiuolaikinių rajonų pradžia.

Lazdynų kaimas buvo maždaug ten, kur eina pėsčiųjų takas nuo Teodoro Kazimiero Valaičio vėtrungės ir „Rimi“ link viešojo transporto stotelės Laisvės prospekte. Kur stovi Lazdynų vidurinė mokykla ir akmuo, nuo kurio jau seniai numuštas užrašas apie Lazdynų apdovanojimą Lenino premija.

Akmuo Lazdynuose

Akmuo. Tolumoje matyti kraštelis vėtrungės. Kairėje – pirmasis blokinis dvylikaaukštis Vilniuje.

Lazdynų mokykla

Lazdynų vidurinė mokykla.

Vieta, kur buvo Lazdynų kaimas

Ant pirmojo Vilniaus blokinio dvylikaaukščio įrengta atminimo lenta byloja, kad jame gyveno laisvės gynėjas, 1991 metų sausio 13-osios didvyris Vidas Maciulevičius.

Leave a Reply